15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
bed voor peuters

Een peuterbed; vanaf welke leeftijd koop je dit?

Er komt een tijd dat we als moeders er echt aan moeten geloven en het ledikantje de deur uit moeten zetten. Onze baby’s worden peuters en peuters worden te groot voor een ledikant. Vanaf welke leeftijd is het verstandig om het ledikantje te vervangen voor een peuterbed? In dit blog geven wij je tips hoe je dit het best kunt aanpakken   en vanaf welke leeftijd dit raadzaam is.

Een peuterbed of éénpersoonsbed?

Een peuterbedje wordt ook wel een juniorbed genoemd. Het peuterbedje is de kleine variant op het éénpersoonsbed. Een peuterbedje is ongeveer 150×60 cm. Doordat het juniorbed wat hogere zijkanten heeft, blijft het kindje zich geborgen voelen, net als in een ledikant. De meeste bedjes hebben ook een valhekje zodat je kleine  er niet uit kan vallen. Een  peuterbedje zorgt er wel voor dat de overgang van een ledikant naar een juniorbed makkelijk gaat.  Het enige nadeel is dat je kleine ook weer snel groeit  uit een peuterbedje  en je deze weer snel moet vervangen.

Een éénpersoonsbed is dus geschikt voor peuters waarvan je merkt dat ze echt toe zijn aan meer “slaapruimte”. Als je merkt dat je kindje daar nog moeite mee heeft en de geborgenheid van het ledikantje fijn vindt, is het verstandig om eerst te kiezen voor een peuterbedje. Het is bij een éénpersoonsbed verstandig om te kiezen voor een bedhekje. Dankzij een bedhekje kan je peuter niet uit het bed vallen.  

Meegroeibed voor je peuter

Er bestaat ook een meegroeibedje. Met deze variant kan je iets langer doen dan een gewoon peuterbedje. Een meegroeibed kan je aan de achterkant uitschuiven waarmee je een volwaardig éénpersoonsbed creëert.

Vanaf welke leeftijd is een peuterbedje geschikt?

Een peuterbedje is geschikt vanaf ongeveer 2,5 jaar. Het ligt natuurlijk ook aan je kindje. Ook is het mogelijk dat je kind eerder toe is aan een groter bed. Als je peuter zich bijvoorbeeld opgesloten voelt in zijn/haar ledikant, onrustig slaapt of als de peuter er op eigen houtje uit kan klimmen. Dat is het echt tijd voor het juniorbed.

 Voor de tweede verjaardag Jaylano heb ik een groter bed gekocht. Dit bed is geen peuterbedje maar een “brandweerauto” stapelbed. Hier heb ik voor gekozen omdat ik natuurlijk twee kinderen heb en dit handig was wanneer zijn broertje ook de stap kon maken naar een groter bed. Devano is nu 1,5 en slaapt vooralsnog prima in zijn eigen ledikantje. Toen Jaylano 2 jaar werd merkte ik al snel dat hij het ledikantje niet meer zo prettig vond en zich opgesloten voelde.

Van een ledikant naar een juniorbedje; zo doe je dat

Alle mijlpalen van je kind zijn hartstikke spannend. Niet alleen voor jou als moeder maar ook voor je kind. Het is daarom belangrijk om je kind hier op voor te bereiden. Dit voorkomt (hopelijk) onrustige nachten als je de overgang maakt naar een groter bed. Hieronder lees je 5 handige tips om jouw kleine voor te breiden op een grote bed:

  • Laat je kindje wennen: zet zijn/haar nieuwe bed, als je hier de ruimte voor hebt, naast het ledikantje. Zo kan hij/zij ’s avonds zelf kiezen waar hij/zij wilt slapen. Zo wennen zij  alvast aan het grote bed zonder dat ze  er al in moet slapen.
  • Bereid je kindje voor: vertel je peuter van te voren al dat hij/zij in een groter bed gaat  slapen. Benoem dit heel simpel: “Je gaat binnenkort in een groter bedje slapen. Leuk he?!” Dit vindt je kind waarschijnlijk superstoer en zal  zo trots zijn als een pauw dat hij/zij al zo groot wordt!
  • Laten kiezen: je kleine zal waarschijnlijk onwijs enthousiast worden al hij/zij zelf de spulletjes mag uitzoeken voor het nieuwe bed. Laat je peuter het bedje kiezen, het dekbedovertrek en eventueel andere spulletjes die je wilt vernieuwen in de kamer. Dit helpt ook al bij de voorbereiding op de overgang van ledikant naar peuterbedje.
  • Helpen bij het afbreken en bouwen: je peuter zit waarschijnlijk in de fase dat hij/zij alles zelf wilt doen. Dit is een mooi moment om je kind te laten helpen bij het uit elkaar halen van het ledikant en het in elkaar zetten van zijn/haar nieuwe bed. Op deze manier weet je kindje dat hij/zij echt niet meer in het ledikantje gaat slapen.

Bed ritueel aanhouden: houd exact hetzelfde ritueel aan zoals je peuter gewend is. Op deze manier weet je kleine  dat er voor de rest niks verandert maar juist hetzelfde blijft. In een peuterbedje is het natuurlijk veel leuker! Papa en mama kunnen nu lekker in bed het verhaaltje voorlezen! Dat is harstikke knus en gezellig!

Vanaf welke leeftijd heb jij jouw kindje aan een groter bed laten wennen en ging die overgang makkelijk? Laat het ons weten in de reacties! Vind je het leuk wat wij wekelijks delen op KidsFunZone? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook en Instagram!

Delen:
Categorie:Peuter 2-4
VORIG BERICHT
Een verre familievakantie met een peuter – doen of niet doen?
VOLGEND BERICHT
De 3 beste ergonomische draagzakken voor je baby of kind

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER